Osiągnięcia:
Na słodko i na słono, w 2D i 3D, kolorowe i pastelowe – takie jadalne łuki triumfalne przygotowane przez uczniów można było dziś spróbować w auli naszej szkoły. Wszystko za sprawą konkursu, którego jurorem byłą Remigiusz Rączka – znany z programów telewizyjnych kucharz, nauczyciel, właściciel restauracji i propagator śląskiej kuchni.
W związku z Międzynarodowym Dniem Frankofonii, który przypada 20 marca, uczniowie Zespołu Szkół nr 2 podjęli się wyjątkowego wyzwania – stworzenia jadalnych łuków triumfalnych. Na stole w auli szkoły uczestnicy mogli spróbować oryginalnych tortów, kompozycji z chrupek czy żelków, a nawet z kiełbasy czy klusek śląskich. Wspólnym mianownikiem kulinarnych arcydzieł był kształt Łuku Triumfalnego w Paryżu (Arc de triomphe de l’Étoile). Jurorem głównym konkursu był Remigiusz Rączka – znany z programów telewizyjnych kucharz, nauczyciel, właściciel restauracji i propagator śląskiej kuchni. W ocenie pomagała mu Mirela Pogoda – nauczycielka języka francuskiego i organizatorka konkursu. Jak przyznali jurorzy, wybór najlepszego łuku wcale nie był łatwy, gdyż pod uwagę należało wziąć nie tylko smak, ale i wygląd przygotowanych dzieł. Po wnikliwej degustacji zdecydowano się przyznać nagrody w dwóch kategoriach: smaku i wyglądu.
W KATEGORII NAJLEPSZY SMAK:
I miejsce: Maja Łabuz i Viktoria Mlaś z kl. III b SP
II miejsce: Krysia Waszewska kl. III c gimnazjum i Anna Kalinowska
III miejsce: Zosia Pietraszewska, Ludmiła Slian i Emilia Nowicka z kl. III b SP
W KATEGORII WYGLĄD:
I miejsce: Aleksandra Jaskuła z kl. III e gimnazjum i Tomasz Jaskuła z kl. III b SP
II miejsce: Xawier Strączek z kl. II a SP
III miejsce: Emilia Szweda z kl. III b SP
Oprócz konkursu na jadalny łuk triumfalny Międzynarodowym Dniem Frankofonii uczczono ubiorami w barwach Francji. W zabawie wzięli udział uczniowie szkoły podstawowej, gimnazjaliści, nauczyciele i pracownicy szkoły. Czekamy na wyniki!
mgr Justyna Orszulak