Osiągnięcia:
W ubiegły czwartek 20 listopada uczennice klasy IIId – Małgorzata Kucz i Agnieszka Stolz brały udział w nietypowym jak na gimnazjalistów konkursie – gotowały na żywo uczestnicząc w „Śląskiej jesieni kulinarnej w Ekonomiku”.
Konkurs ten ma rangę ogólnopolskiego choć była także drużyna z Czech. Pomysłodawcą konkursu jest pan Remigiusz Rączka – znany śląski kucharz i restaurator, ale pomagali mu w tym olbrzymim przedsięwzięciu nauczyciele ZSE.
„Wariacje z pstrągiem”…
Obowiązkowym produktem dla wszystkich drużyn był pstrąg, primerba tymiankowa i mrożony szpinak w liściach.
Dodatkowo uczestniczy musieli wykazać się oryginalnym (swoim ) przepisem kulinarnym i donieść inne produkty w zależności od potrzeb.
Nasze uczennice przygotowały „pstrąga na szpinakowej kołderce” z kolorową papryką i ziemniaczkami w mundurkach.
Za swój pomysł i wykonanie potrawy otrzymały wyróżnienie!
Gratulujemy!
mgr Mirela Pogoda